november 12, 2019

Het middelste kind.

Het middelste kind zijn, is dat een voor of een nadeel? Zelf ben ik enigskind en heb hier dus geen ervaring mee. Nu wij zelf drie kinderen hebben vallen mij wel een aantal dingen op. Loïs is bij ons het middelste kind en ook Paul was bij zijn thuis het middelste kind. Ik zal in dit artikel wat voor en nadelen schetsen van het middelste kind.

Er wordt weleens gesproken over het ‘middelste kind syndroom‘, dit zou betekenen dat veel middelste kinderen minder aandacht krijgen en zichzelf isoleren tussen de andere kinderen in het gezin. Wij proberen daar thuis echt op te letten door bijvoorbeeld uitstapjes met de kinderen appart te doen. Het kunnen de kleine dingen, even mee boodschappen doen doe je onze kinderen veel plezier mee bijvoorbeeld. Toch voel ik me vooral schuldig om de babytijd van Loïs, ik was zoals ik al schreef in een ander artikel snel zwanger van Xam na de bevalling van Loïs. Ik heb voor mijn idee daarom minder de babytijd van Loïs beleeft. Iets wat niet meer terug te draaien valt ( wat ik ook niet zou willen, ik kan Xam namelijk helemaal niet missen) maar waar ik nu wel als moeder extra op let! Ik ga je hieronder wat pluspunten laten lezen over het middelste kind.

1. Het zijn teamplayers.

Middelste kinderen kunnen door oudere en jongere broers en zussen goed in groepsverband werken. Zij zijn geboren in een wereld waarbij ze in het gezin erbij kwamen en dus al snel leren delen met bijvoorbeeld speelgoed, ruimte of aandacht van ouders.

2. Zijn vaak socialer en flexibeler.

Je hebt al vroeg geleerd om te praten over als je wilt dat je oudere broer of zus naar je luistert. Daarnaast draai je mee in het gezin zoals hij draaide van te voren dus pas je je snel aan, flexibeler is dus ook een pluspunt.

3. Creatief.

  Middelste kinderen zijn vaak creatief, ze voelen zichzelf vrij en laten dat gaan in hun creativiteit. Zo mocht onze Loïs bijvoorbeeld veel sneller met een schaar werken dan onze oudste Zoë. Daarnaast is onze middelste ontzettend muzikaal ingesteld. ( Ja papa is muziekleraar en muzikant). Ze vindt het heerlijk om los te gaan op haar favoriete muziek.

   4. Harmonie.

   Onze Loïs zorgt graag voor harmonie in huis. Ze houdt niet van ruzie maar is veel bezig om het samen gezellig te maken. Ook is het een enorme knuffelkont.

   Voelen zich vrijer.

   Het middelste kind voelt zich vrijer dan bijvoorbeeld het eerste kind. Dit komt omdat het eerste kind al een weg gebaand heeft. Zij heeft al de grenzen opgezocht en aangegeven tot waar deze mogen gaan. Dat betekend dat de middelste de strijd met ouders niet hoeft aan te gaan.

    Ook schrijf ik in dit artikel wat nadelen over het middelste kind, dit kan vanuit onderzoek zijn maar ook vanuit het middelste kind zelf. Ik ben heel benieuwd naar jullie reactie!

   1. Jaloers


  Onderzoek van de Universteit van Stanford wijst uit dat het middelste kind het meest jaloers is. Ik denk dat dit komt doordat de oudste vaak alles voor de eerste keer doet dus meer aandacht krijgt en de jongste meer aandacht krijgt doordat het een schattig gezichtje heeft. De middelste voelt zichzelf misschien daardoor minder speciaal? Bij ons in het gezin is Loïs ook wel het meest jaloerse!

  2. Sandwich kind.

  De zogenaamde sandwich kinderen zijn gevoeliger voor onrecht, zijn minder zelfverzekerd. Zij gaan vaak sneller opzoek naar vriendjes dan dat ze het zoeken bij ouders. ( ik vind dat zelf wel zielig hoor)

  3. Vergeleken worden.

  Het middelste kind wordt vaak vergeleken met het oudste kind. Een voorbeeld hiervan is wanneer de eerste stapjes gezet werden bij de oudste en wanneer bij de tweede. Ouders hebben vaak een verwachting waarbij het tegen kan vallen als het anders is bij de middelste.

  4. Verongelijkt.

  Je oudste broer of zus mag al op zwemles maar jij wilt ook, deze frustratie komt veel voor thuis. De middelste wil eigenlijk net zoveel kunnen en mogen als de oudste terwijl het helaas nog niet kan. Dit kan veel boosheid en verdriet opleveren!

  Ik ben heel erg benieuwd naar de papa’s of mama’s of die zelf middelste kind zijn en of zelf een middelste kind thuis hebben. Laten jullie hieronder een reactie achter?

   Liefs,

  Jony

  Comments

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *