november 1, 2019

Peuterpuberteit

Een gillend kind bij de Jumbo op de grond omdat hij of zij niet het snoepje krijgt van mama die hij of zij graag wilde of het moment dat ze alles zelf willen doen terwijl je haast hebt, herkenbaar?

De peuterpuberteit

  De peuterpuberteit begint meestal zo rond de 18 maanden en duurt tot de kleutertijd ( jep, sorry mama’s). Soms wordt het ook wel de terrible two’s genoemd. Ken je die uitspraken ook moeders onder elkaar? “Ik ben twee en ik zeg nee” en “Ik ben drie en doe het nog steeds nie”. Het probleem van een peuter is dat hij of zij graag heel veel zelf wil doen maar het eigenlijk nog niet alleen kan of zelfs niet kan. Het overziet de gevaren nog niet en kan ook nog geen juiste beslissingen maken. Peuterpubers kunnen ook snel van stemming wisselen en daar hebben wij als ouders niet alleen last van ook de peuter. Het ene moment is de peuter het meest vrolijke kind die er bestaat en 2 seconde later is hij intents verdrietig. Op deze leeftijd zijn peuters nog erg ongeremd in hun emotie en kunnen zij dit nog niet goed sturen.

Help wat nu?

  Ik zal je een aantal tips geven om die vreselijke driftbuien een beetje te verkomen of te verhelpen. Ze zijn door ons zelf ook uitgeprobeerd en ik zeg je eerlijk, het werkt echt niet altijd! Soms mag een peuter ook gewoon zijn zoals hij of zij zich voelt op dat moment.

Tip 1. Nee, geen kans geven
In plaats van een peuter gesloten vragen te stellen zoals: “zullen we samen een boek lezen” kan je een peuter ook open vragen stellen, een voorbeeld hiervan is: “welk boek wil je lezen?”. Zo kan je lieve peuter geen nee zeggen en voorkom je een discussie.

  Tip 2. Afleiding

Deze tip werkt erg goed bij jonge kinderen, bij onze Loïs werkt hij al niet meer (3,5 jaar). Als je het idee hebt dat je kind weer een boze bui krijgt en op de grond gaat liggen krijsen, bedenk dan iets om af te leiden door bijvoorbeeld een leuk speeltje pakken of samen te kijken naar de vogel die voorbij vliegt.

  Tip 3. Toon begrip voor zijn of haar gevoel.

Vraag jezelf altijd af waarom een je peuter het gedrag vertoont, probeer daar dan op in te spelen. Vertel hem of haar dat je begrijpt dat hij boos is of verdrietig is en zoek samen naar een oplossing. Bespreek ook als er geen oplossing is maar geef hem of haar het gevoel dat jij er bent voor hem of haar.

  Conclusie

De peuterpuberteit speelt meestal tussen de 18 maanden en de kleutertijd. Een stiekem best lange periode dus. Tijdens deze fase ondekt de peuter dat hij een individu is en dat hij of zij andere behoeftens heeft dan jou als moeder. Hij leert hoe de wereld in elkaar steekt en probeert de wereld ook uit. Ben er voor je peuterpuber, hoe boos hij of zij ook is. Zelf ben je ook zo geweest en je had niets liever dan een knuffel van je moeder als de driftbui weer over is. Jou lieve peuter houdt ziels veel van je, onthoud dat altijd!

  Liefs,
  Jony

  .

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.