oktober 26, 2019

Hooggevoeligheid bij kinderen

Hoogsensitief betekent dat je gevoeliger bent voor prikkels uit omgeving dan de meeste mensen. De term werd bedacht door de Amerikaanse psycoloog Eliane Aron. Iemand die hoogsensitief is noemen ze ook wel HSP. Dit staat voor Hoog Sensitief persoon.

Eerst wat uitleg over het hoogsensitief zijn.
Hooggevoeligheid is geen afwijking of ziekte maar een persoonlijkheidskenmerk. Ongeveer 15 tot 20% van de bevolking is HSP.
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe hooggevoeligheid ontstaat, waarschijnlijk heeft het iets te maken in de hersenen met het verwerken van prikkels. Bij een persoon die hoogsensitief is, reflecteert het brein waarschijnlijk langer op de prikkels, waardoor het langer duurt tot er actie komt. Daarnaast is het brein gevoeliger voor prikkels waardoor een hoogsensitief persoon sneller dingen opmerkt dan een niet hoofsensitief persoon. Dit is ook de reden waardoor HSP’ERS sneller moe worden van prikkels: hun brein krijgt er meer van binnen en verbruikt meer energie om prikkels te verwerken.


Wat zijn de kenmerken van HSP

– Snel schrikken.
– Last hebben van kleding die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes tegen de huid aan.
– Niet van grote verassingen houden.
– Meer leren van vriendelijke terechtwijzing dan strenge straf.
– Moeilijke woorden voor zijn of haar leeftijd gebruiken.
– Lijkt gedachten te kunnen lezen
– Elk geurtje ruiken
– Oog hebben voor verdriet van anderen.
– Zeer gevoelig zijn voor pijn.
– Slecht tegen luidruchtige omgeving kunnen.
– Zich willen verkleden als kleding nat is geworden.
– Moeilijk in slaap te krijgen na een drukke dag.
– Oog hebben voor detail.
– Dingen intensief beleven.
– Beter presteren wanneer er geen vreemde bij zijn.
– Veel vragen stellen.
– Perfectionist zijn.

Dit zijn een aantal kenmerken van een HSP, lang niet alle kenmerken heb ik opgenoemd en hoeven ook niet altijd te wijzen op HSP.
HSP kan zich uiten bij kinderen in twee persoonlijkheden, het stille kind en het drukke kind. Zoals ik eerder al noemde is het absoluut geen ziekte of probleem maar kan het juist een extra pluspunt zijn van de mens wanneer hij of zij weet hiermee om te gaan.

Stop!

Waarom schrijf ik hierover?

Onze dochter Zoë lijkt ook HSP te zijn, we zijn op dit moment bezig met onderzoeken vanuit de kinderartsen en ook op school is het al een aantal keer benoemd. Ik ben er zelf erg mee bezig omdat ik zie dat onze dochter er soms veel moeite mee heeft, ieder kind is natuurlijk anders maar we merken dat Zoë anders opgevoed moet worden dan onze andere twee kinderen. Hoe en op welke manier zijn we zelf ook nog niet achter, we zijn ons zelf aan het inlezen en we worden geinformeerd aan verschillende kanten. Ik merk dat onze Zoë al snel benoemd wordt als een druk kind wat snel huilt en dat doet mij als moeder pijn. Ze is zeker aanwezig en heeft zeker haar drukke momenten maar is ook ontzettend gevoelig voor andere gevoelens. Ze kan niet tegen onrecht of verdriet, ze neemt het gevoel dan over en laat zichzelf door dat gevoel heel de dag leiden. Zoë kan inmiddels zelf aangeven wanneer haar emmer vol zit, zelf noemt ze het haar hoofd vol en samen bekijken we dan wat we kunnen doen om deze wat minder vol te krijgen. Ze is erg creatief en dit werkt dan ook om haar onrust weg te krijgen.

Wij zijn opzoek naar andere ouders met kinderen die HSP hebben of lijken te hebben om eens een gesprek mee te hebben, tips voor elkaar of gewoon gezellig. Reageer gerust hieronder.

Liefs,
Jony

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.