oktober 27, 2019

Help, Zwangerschapscholestase!

Zwangerschapscholestase is geen onschuldige jeuk, zo’n 20 procent van de zwangere vrouwen heeft jeuk. Meestal is dit een onschuldige jeuk door het oprekken van de huid of misschien wel een droge huid maar bij zwangerschapscholestase is dit allemaal anders.

Wat is zwangerschapscholestase?

  Als je zwangerschapscholestase hebt wordt je gal niet goed afgevoerd, het betekend letterlijk ophoping van gal in de zwangerschap. Je lever maakt gal aan. De gal wordt door galgangen in de lever naar de galblaas vervoerd. Vanuit de galblaas wordt het gal toegevoegd aan de darmen. Galzuren zorgen ervoor dat de vetten in de darmen beter verteerd worden.

   Tijdens de zwangerschap van een vrouw werkt de lever soms wat minder goed, hierdoor gaat er wat mis in de transport van gal. De gal kan niet goed doorstromen en zo ontstaat er galstuwing. De gal stapelt zich op in de lever en dit kan je lever tijdelijk beschadigen. Het zorgt ook voor verhoogde galzuren in het bloed.

  Waarom dit allemaal gebeurd is nog niet helemaal duidelijk, waarschijnlijk heeft het te maken met zwangerschapshormonen. Ook een genetische afwijking lijkt invloed te hebben.

   Symtomen van zwangerschapscholestase.
   Het meeste symtoom van zwangerschapscholestase is hebben van jeuk, hevige jeuk waardoor je soms helemaal gestoord wordt. Ik kan het weten want ik heb het bij de zwangerschap van Xam gehad. Ik werd letterlijk gek van de jeuk. Vooral snachts leek de jeuk toe te nemen. De meeste vrouwen hebben in de beginfase vooral in de nacht last van de voetzolen en handpalm maar later kan dit uitbreiden naar heel het lichaam. Je kan je afvragen of er dan iets op je lichaam te zien is maar dat is dus niet, er is helemaal geen uitslag zichtbaar.

  Doordat er leverschade kan onstaan kunnen andere symtomen komen zoals: geelzucht, onprettig gevoel in de bovenbuik, vettige ontlasting en donkere urine. Deze symtomen hoeven overigens niet altijd voor te komen.

   Diagnose

  Als je verloskundige of huisarts vermoed dat je zwangerschapscholestase hebt zal hij of zij je doorsturen naar de gynaecoloog. Om de diagnose vast te stellen zal er bloedafname moeten plaatsvinden. Er wordt ook gekeken naar de galzuren in je urine. Je hebt zwangerschapscholestase als je de galzuren in je bloed verhoogd zijn, als je jeuk hebt zonder uitslag en als je zwanger bent en in je twee of derde trimester zit.

Op basis van de galzuren in je bloed wordt er onderscheid gemaakt tussen milde (galzuren 10-39) of ernstige galzuren (+40) zwangerschapscholestase. Gelukkig zat mijn eigen waarde op 37 en werd het milde zwangerschapscholestase genoemd. Op het moment dat het bij mij werd vastgesteld was ik 35 weken zwanger. Er werd besloten om mij met 37 weken in te leiden om risico’s uit te sluiten. Ook kan er gekozen voor worden voor medicijnen en het maken van ctg’s.

Ctg tijdens mijn zwangerschap van Xam

Risico’s

  Voor de zwangere vrouw is het hebben van zwangerschapscholestase vooral erg vervelend, de jeuk is verschrikkelijk en wordt door vele erger ervaren dan pijn. De jeuk kan wel een erge slaaptekort veroorzaken en dus een oververmoeidheid.

Voor de baby zijn er kleine ernstige risico’s, omdat de baby zijn of haar lever nog niet goed werkt kan het de galzuren minder goed uit zijn of haar lijfje verwijderen. De galzuren zijn schadelijk voor het babylijfje en hebben onderandere nadelige effecten op de hartspiercellen. Andere nadelige effecten kunnen zijn een vroeggeboorte, ademenhalingsproblemen met zuurstoftekort of meconium in het vruchtwater (poep).

  Zelf vond ik het vreselijk om zwangerschapscholestase te hebben, werd gek van de jeuk en niks werkte. Het enigste wat een beetje bij mij werkte was het koelen met icepacks.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.